"Gonipterus scutellatus?"


“Klinkt als één of andere geslachtsziekte”, roept Karin. Ik moet lachen, waar haalt ze het weer vandaan? We lopen terug van het autoverhuurbedrijf in de heuvels naar de boot. De route gaat langs bossen, velden en veel fruitbomen. Appels en citroenen zijn hier favoriet. De auto is ingeleverd en we kletsen over van alles en nog wat. 
Inmiddels liggen we in de ria (baai) van het dorp Cedeira. Afgelopen 2 weken hebben wij met Wouter en Sascha een mooie tour van Bilbao via Santander, Gijón met allerlei stops in kleinere plaatsjes naar Viveiro gemaakt. Vanaf daar met een huurauto terug naar de start, zo’n 450 kilometer om ,na een leuke afscheidsavond in het centrum van Bilbao, ze heel erg vroeg op het vliegveld af te zetten. Wij daarna weer het hele eind teruggereden en de draad weer opgepakt, met als doel het hoekje om van Noordwest-Spanje (Cedeira) en de verkenning van de bekende Spaanse ria’s. 
Na die eerste week, waar Karin al over heeft geschreven, hebben we eigenlijk maar één tegenvaller gehad. Er was vrijwel geen wind, dus bijna alles moeten doen op de motor. Daartegenover stond wel weer dat er ook geen hoge golven waren en er een beperkte deining was, zodat Sascha het niet al te zwaar kreeg. Al met al prima zo! Eén van de hoogtepunten voor ons was het bezoek aan het natuurgebied in de Picos de Europa. Op grote hoogte een fantastische hike gedaan langs twee bergmeren. Dit moet je wel doen met mooi helder weer, en toen de kans langs kwam hebben we vanaf Gijón een autootje gehuurd om daar naar toe te rijden.
Een ander feest is natuurlijk het heerlijke eten, zowel in de restaurantjes als vanuit onze eigen keuken. Wat een genot met Wouter als kok in het kombuis (trouwens, Sascha kan er ook wat van hoor)! 
Het zelf leveren van de vis ging overigens minder voorspoedig. Wat we ook probeerden, ook na het inwinnen van Spaans vissersadvies, ze wilden niet bijten. Maar we blijven het proberen hoor!

En dan de dorpen en stadjes. Je ziet pareltjes, maar ook 'schraalheid'; vervallen panden, leegstand en veel achterstallig onderhoud. Wellicht is de economische situatie hier de oorzaak van. 



We kijken terug op een fijne tijd met ons vieren aan boord. Nu weer met ons tweeën klaar om langzaam zuidwaarts af te zakken.

“Gonipterus scutellatus” blijkt dus helemaal geen soa te zijn. We kwamen het betreffende beestje tegen tijdens die bewuste wandeling. 
De Spaanse variant van de taxuskever, maar dan van de eucalyptusboom. Dit gebied heeft veel van die bossen en men doet onderzoek naar de mogelijkheden om dit beestje te bestrijden . Overal hangen kaartjes en zakjes met schors en ander materiaal. En daar staat weer dat beestje op vermeld. Toch leuk zo’n educatief wandelingetje!

Mare Liefs, 
Eric

Wouter en Sas, het was SUPER!


Eindeloos spelletjes doen!
Cedeira, strand bijna voor ons alleen

Noordelijkste puntje van Spanje, Cabo Ortegal
                                              
Herstelwerk is er ook.. ramen van de buiskap hebben losgelaten en moeten opnieuw gestikt.
Playa de las catedrales

Reacties

  1. Wat een genot om zo met jullie mee te mogen reizen! En wat heerlijk om te zien dat jullie het zo fijn hebben.
    Ik verheug me alweer op de volgende Mareliefs! Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je gaat me toch niet vertellen dat jullie een naaimachine mee hebben???

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die anoniem hierboven is Gerard van Dalen. Moet nog ff uitzoeken hoe ik uit de incognito modus kom :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gastblog van Paula vanuit de Bahama's

Snowbirds

Thuis in Philadelphia

Het engeltje van Til

Thanksgiving

Thuis in Annapolis; gastblog Joris

Feest der herkenning

New York, the van Leeuwen way! Geschreven door Sascha

Winterkost

Cultuur schok