Geduld.
‘Het vermogen om rustig af te wachten’ zegt de Van Dale online. Ik geloof niet
dat ik hier in grote mate over beschik..
Het besluit is genomen. We gaan nu écht de Guadiana rivier, dit Hof
van Eden, verlaten. Om naar Porto Santo te varen hebben we vanaf de monding van
de rivier in elk geval vier dagen nodig. We bekijken de weerberichten intensief
maar telkens wanneer we een goed weervenster van een dag of 4 a 5 aan denken te
zien komen dan komt er in de loop van de week toch weer een lage druk systeem
onze plannen in de war schoppen. Niet erg, want prima hier en de tijd aan
onszelf maar als het eenmaal in mijn kop zit dan gaat t er niet meer uit 😉
Ok, over 3 dagen moet het kunnen! Morgen de rivier af, bij laag water
onder de brug door en dan bij het volgende hoog water de drempel in de monding
van de rivier over. Tja het vraagt wat planning.We zeggen alle lieve mensen die we hier
ontmoet hebben gedag maar dan, bij het binnenhalen van het laatste weerbericht voor
vertrek, zien we dat het weervenster toch weer ongunstiger geworden is.
Snel hakken we de knoop door. We blijven nog even.. en haken toch nog
aan bij het verjaardagsfeestje van een medezeiler waarvoor we met een aantal
schepen naar de ribeira do Vascão varen.
ribeira Vascao
San Lucar Guadiana by night
Hiken rondom Vascao
Verjaardag en paasbbq
Na Pasen varen we terug naar Alcoutim, doen nog wat boodschappen en zeggen wederom gedag. En dan varen we samen met Otterspocket de rivier af naar Ayamonte. Met een tussenstopje bij Culatra gaat het met een mooi oostenwindje naar Portimão waar we een goede weerperiode voor de oversteek af zullen wachten.
Homemade!
Dag Inge en Peter, see ya later!
Net Bloomon toch?
En dan toch ineens sneller dan verwacht verandert een in eerste instantie slechter weerbeeld juist ten goede. En het ziet er steeds beter uit! Een euforisch gevoel maakt zich van ons meester. We kunnen bijna niet wachten. Maar we kunnen de tijd nog goed gebruiken voor wat laatste voorbereidingen en klusjes. De Lidl ligt vlak bij de dinghy steiger en we maken van de gelegenheid gebruik om ruim in te slaan. Eric kookt een paar dagen dubbel en de vriezer gaat aan. Zo kan hij onderweg ook lekker eten 😉 en ik ben er blij mee.. De afspraak is dat ik op zee kook en hij als we voor anker liggen.. Dat wordt alleen opwarmen dus.
Voorbereidingen in Portimao
En dan is het eindelijk zover. Een oostenwindje blaast ons snel voorbij de Portugese zuidkust. Eenmaal in het verkeersscheidingsstelsel valt de wind zoals voorspeld een beetje weg en hijsen we de gennaker. In eerste instantie gaat dat ook lekker maar dan raakt het zeil als een soort toffeepapiertje rondom het voorstag gewikkeld. Met pijn en moeite krijgen we het ding uiteindelijk uit de knoop. Zo, die blijft de rest van de tocht in de zeilzak zitten.
Otterspocket is een uurtje voor ons vertrokken en ligt door het gedoe met de gennaker inmiddels een flink stuk voor ons. Voor we uit marifoonbereik zijn wensen we ze een goede nacht. Verder zullen we gedurende de tocht contact met ze houden per mail. Wij via de satelliet telefoon, zij via SSB radio. Fantastisch dat dat mogelijk is. Ook vinden we het heerlijk om berichtjes te ontvangen en sturen naar het thuisfront. In de loop van de nacht zien we de Otterspocket toch varen; een klein rood lichtje ten noorden van ons maakt dat we niet alleen zijn op de oceaan want verder komen we geen schip tegen. Er is genoeg leven, dat wel! Een klein vogeltje komt een tijdje meevaren en als het helemaal donker is lijkt het wel vuurwerk in het water. Ons kielzog licht spectaculair op door de zeevonk. We hebben het wel eerder gezien maar zo mooi als nu nog niet. Later blijkt dat er een lijn overboord gehangen heeft die een extra lang spoor achter de boot maakte! ’s Morgens vindt Eric kleine inktvisjes die op een of andere manier in het gangboord terecht gekomen zijn. Een groep dolfijnen komt ons met een bezoekje verblijden en we zien zelfs een schildpad zwemmen.
De hele tocht blijft de wind uit het noorden blazen, comfortabel tussen de 3 en 5 beaufort. We lezen, luisteren muziek en luisterboeken, eten, vissen, stellen de zeilen en windvaan af en toe bij, en slapen. De tijd vliegt gek genoeg voorbij. De zijflappen die ik voor de bimini gemaakt hebt werken zoals ik hoopte. Het zorgt voor rust doordat we uit de wind zitten en maakt dat we ’s nachts fijn op een matrasje in de kuip kunnen liggen dutten. De tweede nacht liggen we trouwens beiden binnen. Degene die de wacht heeft met een timer om om de 20 minuten even buiten te checken. Het is zowaar ‘champagne sailing’ zoals we hoopten en ik vraag me af of dit normaal is, mazzel, of dat ons geduld ruimschoots is beloond.
Filmpje van de overtocht
Na ruim drie dagen krijgen we land in zicht en gooien het anker uit in de haven van Porto Santo. We melden ons en worden de volgende dag verwacht voor een Covid-test en na de uitslag kunnen we het eiland op. Porto Santo is het kleine zusje van Madeira, maar schijnt qua natuur heel anders te zijn. Het is slechts 42 km2 groot en heeft ca. 5000 inwoners, een 9 km lang zandstrand, een paar kleine bergen en een leuk stadje Vila Baleira. Daar lopen we Paula en João uit Lissabon tegen het lijf. We ontmoetten hen eerder op Culatra. Hij werkt als projectleider voor een groot softwarebedrijf en nu het thuiswerken in Portugal ook gestimuleerd wordt, heeft hij zijn werkplek naar Porto Santo verhuisd. Tussen de online vergaderingen lunchen we even met hen. Daarna nemen we een duik in het azuurblauwe water. De eerste ervaringen hier zijn weer super en we kijken er naar uit om het eiland verder te ontdekken.
Mareliefs,
Karin
Gezellig middagje :)
Uitzicht vanuit het kantoor van Joao...
Voor de thuiswerkers in NL, er is nog een appartement vrij!
Nieuwe haven, nieuwe ontmoetingen, bbq op t strand
Fijn dat jullie zo’n rustige oversteek hebben kunnen maken. Eigenlijk moeten de “oversteken” voor jou ook niet te lang duren Karin, want ja … “De afspraak is dat ik op zee kook….” Zo groot is de vriezer vast ook weer niet. 😉
“Net Bloomon toch?” Ja, écht wel. 👌
Aan je gezicht te zien heeft de man van de Covid-test wel érg hard aan je haar getrokken. 😣
Met zo’n uitzicht zou zelfs ík weer bijna terug verlangen naar een kantoorbaan.
Dank voor wederom prachtige foto's en het meevaren bij de oversteek. Op naar nieuwe avonturen !! 🍀
Nou, die vriezer is best groot gelukkig. En qua energieverbruik kunnen we het ook best handelen. Eric wilde een extra grote vriezer voor al die tonijnen die hij zou gaan vangen.. Nu had ie beet, en echt een joekel ook maar door onervarenheid brak het lijntje dit keer. Maar volgende keer beter! Dank je wel voor jullie leuke reactie!!
Prachtige foto's behalve de foto van de Covid test, dit lijkt mij een marteling. Zo te zien heb je kefir gemaakt. Heb je een plantje? Mijn kefir gaat ook goed maak ik van korrels Het is lastig om aan een plantje te komen. Ik zag ook een pot met iets van vruchten wat is dat? Zo te zien is alles onder controle met de voetblessure van Eric? M.b.t. het verzenden van de blog wil je die ook naar mij sturen willeminameijering@gmail.com? Zelf ontvang ik de uitnodiging niet. Koos wel en stuurt zijn uitnodiging door naar mij dan kan ik de blog openen. Hij zelf kan de blog niet openen.
Hoi Wilma, wat ik gemaakt had is yoghurt. Ik heb de yoghurtcultuur van kardemonpeulen gemaakt en gebruik die nu al een maand of 2. Pak volle houdbare melk en daar dan een paar lepels van de oude yoghurt in doen, schudden, in de potjes gieten en die dan 8 uur in een bak warm water laten staan. Echt heerlijk en daar dan een beetje honing en sinaasappelsap overheen. Met de voeten van Eric ook alles goed, de zooltjes hebben echt geholpen. Heb een nieuwe uitnodiging gestuurd naar willemina.. Volgens mijn had Koos wilhemina geschreven :) Groetjes Eric en Karin en we kijken uit naar jullie nieuwsbrief!!
We vertrekken naar de Bahama’s. Naar Karin en Eric, onze lieve vrienden waar we in 1992 al mee rondzeilden in Griekenland. Even relaxen na een hectische periode, en heel last minute geboekt. Tijdens de voorbereidingen op deze reis krijgen we lijstjes van Karin wat we mee moeten nemen uit Nederland: koffiefilters, borrelnoten, drop, stekkertjes en er wordt een broodrooster, duikbril en een onderdeel voor de motor bij ons thuis bezorgd. Op Schiphol nog even een paar liter whiskey kopen en daar gaan we. In Atlanta overstappen, langs de security, stress…. En de whiskey weer inleveren. Deze douanier zal nu wel dronken zijn! Zo balen! Achteraf bleek dat Karin nog graag iets had willen laten bezorgen in Zutphen, een toy aangeprezen door Heleen van Royen. Maar ja,… om mij nu aan de douane uit te laten leggen wat het precies was en voor wie vond ze dan ook wel een beetje te……Pfff…geluk zit in een klein hoekje. Nu en toen... Eric zit op het strand klaar om ons op te halen met de bijboot, want M
Gierende remmen. Een rij auto’s aan de overkant van de straat komt tot stilstand. Het raampje van de eerste auto draait open. ‘Do you want a ride to the harbor? Hop in!’ wordt ons toegeroepen. Het accent is onmiskenbaar zuidelijker en de straat waar we lopen is omzoomd met palmen. Maar het is koud. IJskoud. Dat vindt onze lift-aanbiedster ook. In déze kou kun je toch echt niet teruglopen naar de haven. En met een rugzak met boodschappen moet je eigenlijk zo ie zo niet lopen 😊 Maar we zijn er blij mee, met dit warme spontane gebaar dat we al zo vaak hier in de VS ondervonden hebben. We dachten dat we ervan af waren. De kou die ons teisterde sinds ons vertrek uit Philadelphia. Steeds nieuwe lagen kleding kwamen erbij. De dikke wollen vesten die ik al een paar keer bijna had weg gedaan omdat ze zoveel ruimte innemen en we ze toch nooit gebruiken. Zeilpakken en laarzen die we echt voor het eerst sinds ons vertrek uit Nederland aan hebben gedaan. Maar de bomen in Chesapeake bay laten zi
Vanaf het verste punt op Mount Desert Island begint onze 'terugreis' naar het zuiden. Als ik 's morgens wakker word en het zonnetje weer schijnt, voel ik me een ontzettende geluksvogel. Maine was en is een hoogtepunt in onze reis, maar het meest bijzondere deel van dit seizoen in de VS is dat we naar Philadelphia gaan. Op bezoek bij Joris en Julia en onze kleindochter in wording 😊en daarna ook nog naar Nederland vliegen voor Wouters 30e verjaardag! Dag Mount Desert, dag Ken en Linda. Tot ergens! Eerst scharrelen we nog een beetje langs de prachtige eilandjes en inhammen van Maine. We verorberen een laatste lobster die we van een lokale zeiler cadeau krijgen. Het weer is prachtig. Geen mist meer en we zijn inmiddels gewend aan het ontwijken van lobsterpotten. Eric wordt een beetje gek van me... zo leuk om voor die kleine meid in winkeltjes te kijken... Provincetown op Cape Cod is heel gezellig. Dit keer varen we alleen maar langs Manhattan met een klein beetje pijn in het
Waar ze haar vandaan heeft dat weet ik eigenlijk niet en kan ik haar helaas niet meer vragen. Een examen, sollicitatiegesprek, gebroken hart of een spannend doktersbezoek; steevast zette mijn moeder haar engeltje ‘aan’ als een van haar kleinzoons of wij wat extra steun of bescherming nodig hadden. Afgelopen oktober verhuisde het engeltje in mijn koffer vanuit Nederland mee naar de boot. Je weet maar nooit wanneer er een beetje extra bovennatuurlijke steun welkom is 😉 En nu staar ik zélf naar de langzame overgang van rood naar blauw naar paars van het kitscherige ledlampje. Een week geleden maakten we eindelijk los. Na zes weken in de comfortabele marina in Hilton Head begon ons varende leventje weer. Doel: kerst in St. Augustine, Florida, de oudste stad van de VS. En daarna door naar de Bahama's. We kiezen voor de binnendoor route via Georgia en het blijkt een van de mooiste stukken van de Intercoastal Waterway tot nu toe te zijn. Onderweg worden we opgeroepen door een boot die
Onder luid gejuich en gegobbel haalt Wouter de immense kalkoen uit de oven. Ik zie hem glunderen. Vanmorgen hebben Joris en Wouter onder de deskundige leiding van Mary Ann de stuffing voorbereid en tot hun ellebogen de kalkoen gevuld. Gisteren hebben Julia en Mary Ann al een heerlijke pompoen en appeltaart gebakken. De voorbereidingen voor het feestmaal zijn in volle gang en het is gezellig en ruikt heerlijk in de keuken. Terwijl de kalkoen langzaam aan het garen is maken we een lange strandwandeling. Uitwaaien op het strand terwijl de kalkoen in de oven staat te garen. Het was Wouters opmerking vorig jaar en Mary Anns spontane reactie daarop, die ons allemaal hier naar toe leidde. ‘Zo’n grote kalkoen met Thanksgiving, dat zou ik ook weleens mee willen maken’... En ook hij werd hier met open armen ontvangen. Maar los van de traditie om een kalkoen klaar te maken gaat het bij Thanksgiving om stil staan bij waar je dankbaar voor bent. En dankbaar zijn we! Joris ‘nieuwe’ familie voelt
Vrijdagmiddag rijden we dan eindelijk naar Annapolis, Maryland om een langverwacht weekend met mijn ouders door te brengen. Wat is dit een aparte gewaarwording... Na verhuisd te zijn naar een ander continent rij ik nu met Julia van ons huisje in Harrisburg, Pennsylvania naar een havenplaatsje om met mijn ouders een weekendje op de voor mij zo bekende Marelief door te brengen. Dutch, onze hond, kon helaas niet mee omdat de angst op zeeziekte te groot was.. Eenmaal aangekomen wacht mijn vader ons op de kade op. Na de nodige omhelzingen stappen we met al onze bagage in de bijboot en varen we naar de Marelief die rustig aan een mooring ligt te dobberen, terwijl op de voorkant van de boot mijn moeder enorm uitbundig staat te zwaaien. De laatste keer dat ik aan boord van de Marelief was zeilde ze nog rond in haar Nederlandse thuiswater en nu zie ik haar aan de overkant van de vijver na een reis van duizenden mijlen. Wat een enorm bijzondere tocht is het toch eigenlijk… Eenmaal aan boord g
Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, Tenerife, Kaap-Verdie, Martinique en de Domicaanse Republiek. In mijn gedachten vormen ze een denkbeeldige lijn waarlangs een zaadje van vriendschap werd geplant en opbloeide. Vanaf die eerste ontmoeting op een steiger in Gran Tarajal tot weer een afscheid vorig jaar in Luperon. Een lijn niet alleen van zeilavonturen maar ook een lijn van het geven van hulp, het delen van maaltijden, levensverhalen, af en toe felle discussies en hun zoektocht naar een plek om zich te vestigen. En nu gaan we elkaar opnieuw zien op de plek die zij uitgekozen hebben om te gaan wonen! Bij het binnenvaren van de hoge, groene en besloten baai van Luperon worden we overvallen door de tropische warmte. Ook al zijn de Bahama’s lekker warm, dit zijn we niet meer gewend. Gek toch hoe op zo’n korte afstand het klimaat door de grootte en de hoogte van het eiland (Hispanola waar ook Haiti op ligt) zo anders kan zijn. Binnen is het bloedheet omdat alle ramen tijdens de ov
In juni zou ik af gaan studeren, voor mijn bachelor technische bedrijfskunde. Een paar maanden daarvoor vertelde Wouter dat hij een verrassing had voor mijn afstuderen. Ik moest daar een datum voor vrijhouden. Een sterrenrestaurant dacht ik. Tot het laatste moment wilde hij het geheim houden. Echter, werd dat logistiek gezien toch wat lastig. Het bleek namelijk niet om één avond te gaan, maar om twee weken. En niet om een sterrenrestaurant, maar een reis naar New York en Harrisburg! Het bezoeken van Karin en Eric, en Joris en Julia. Bizar, echt niet normaal, maar heel erg leuk!!! Afgestudeerd en trots (;)) vertrokken we op zaterdag 24 juni naar New York. Bij aankomst lagen Karin en Eric in een rustige baai achter het vrijheidsbeeld. Eerst bijkletsen en champagne, daarna de Manhattan skyline bekijken vanuit het Liberty State park en met zonsondergang met de bijboot een rondje varen om het vrijheidsbeeld. Een aankomstdag met al mooie indrukken en de stad nog even op ‘afstand’. De volgend
Lauw water spat tegen mijn benen terwijl we over de golven stuiteren. Ondanks de duisternis verlicht de maan het water genoeg om op ondiepe plekken de bodem te kunnen zien. Ik zit met mijn rug naar de boeg, gehuld in een oliejas over mijn bikini, met de capuchon over mijn hoofd getrokken. Een leuke outfit voor een avondje uit toch? Het water deert mij niet, maar Eric krijgt de volle lauwe douche in zijn gezicht en heeft last van zout in zijn ogen. Hij stuurt onze dinghy met topsnelheid naar de andere kant van de uitgestrekte baai, terwijl de groep ankerlichtjes waar we vandaan komen steeds kleiner wordt. Bijna vierhonderd boten liggen hier nu, hoorden we vanmorgen op het scheepsradionet dat elke ochtend om 8 uur precies start voor en door de bootbewoners die hier aanwezig zijn. Het duurt ruim een uur en tijdens deze sessie wordt van alles besproken: wie er zijn aangekomen of vertrekken, allerhande activiteiten, wie iets nodig heeft of juist over heeft. Georgetown is dé plek waar veel
“Could you look up, dear?” Ik doe braaf wat me gevraagd wordt maar vraag me af waar ik nu weer in verzeild ben geraakt. Zojuist heb ik me een winkel in laten lokken door een jongeman die me een monstertje met crème in mijn handen duwde en nog iets anders, speciaal voor mij, binnen had liggen😉. Zijn perfect gemanicuurde handen kloppen nu zachtjes een of ander goedje onder één oog. Ok, kan ik nu weg..? Ik voel me hier totaal buiten het plaatje. Make-up-loos en met mijn lompe wandelschoenen onder een zomerjurk. Maar nee, het is nog niet voorbij. Hij pakt een mini ventilatortje en houdt dat voor mijn oog. Wtf. Er komt nog een collega aan huppelen en hij bekijkt onderzoekend mijn oog. " That’s spectácular!!” gilt hij verrukt. “That’s amázing!!” roept de jongeman met het ventilatortje blij. Er wordt een spiegel voor mijn gezicht gehouden maar ik wil niks zien. Ik wil weg hier. Waar is Eric? Het is maanden geleden dat we in een grote stad waren en we zijn het even ontwend. Na het vertr
Fijn dat jullie zo’n rustige oversteek hebben kunnen maken.
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk moeten de “oversteken” voor jou ook niet te lang duren Karin, want ja … “De afspraak is dat ik op zee kook….”
Zo groot is de vriezer vast ook weer niet. 😉
“Net Bloomon toch?” Ja, écht wel. 👌
Aan je gezicht te zien heeft de man van de Covid-test wel érg hard aan je haar getrokken. 😣
Met zo’n uitzicht zou zelfs ík weer bijna terug verlangen naar een kantoorbaan.
Dank voor wederom prachtige foto's en het meevaren bij de oversteek.
Op naar nieuwe avonturen !!
🍀
Nou, die vriezer is best groot gelukkig. En qua energieverbruik kunnen we het ook best handelen. Eric wilde een extra grote vriezer voor al die tonijnen die hij zou gaan vangen.. Nu had ie beet, en echt een joekel ook maar door onervarenheid brak het lijntje dit keer. Maar volgende keer beter!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor jullie leuke reactie!!
Prachtige foto's behalve de foto van de Covid test, dit lijkt mij een marteling. Zo te zien heb je kefir gemaakt. Heb je een plantje? Mijn kefir gaat ook goed maak ik van korrels Het is lastig om aan een plantje te komen. Ik zag ook een pot met iets van vruchten wat is dat?
BeantwoordenVerwijderenZo te zien is alles onder controle met de voetblessure van Eric?
M.b.t. het verzenden van de blog wil je die ook naar mij sturen willeminameijering@gmail.com? Zelf ontvang ik de uitnodiging niet. Koos wel en stuurt zijn uitnodiging door naar mij dan kan ik de blog openen. Hij zelf kan de blog niet openen.
Hoi Wilma, wat ik gemaakt had is yoghurt. Ik heb de yoghurtcultuur van kardemonpeulen gemaakt en gebruik die nu al een maand of 2. Pak volle houdbare melk en daar dan een paar lepels van de oude yoghurt in doen, schudden, in de potjes gieten en die dan 8 uur in een bak warm water laten staan. Echt heerlijk en daar dan een beetje honing en sinaasappelsap overheen. Met de voeten van Eric ook alles goed, de zooltjes hebben echt geholpen. Heb een nieuwe uitnodiging gestuurd naar willemina.. Volgens mijn had Koos wilhemina geschreven :) Groetjes Eric en Karin en we kijken uit naar jullie nieuwsbrief!!
VerwijderenLieve Karin en Eric,
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtige beelden van een ongetwijfelde mooie overtocht
Lieve groetjes en we denken veel aan jullie.
Dank je wel Marlike en Henk!
VerwijderenHi Karin en Eric,
BeantwoordenVerwijderenJullie blog leest als een heel aantrekkelijk boek. We kunnen niet wachten op de belevenissen van jullie nieuwe Hoofdstuk!
NB: prachtige foto's en film! Ga zo door :)
Hartelijke groet, R&I