Naar Porto Santo

Geduld. ‘Het vermogen om rustig af te wachten’ zegt de Van Dale online. Ik geloof niet dat ik hier in grote mate over beschik..

Het besluit is genomen. We gaan nu écht de Guadiana rivier, dit Hof van Eden, verlaten. Om naar Porto Santo te varen hebben we vanaf de monding van de rivier in elk geval vier dagen nodig. We bekijken de weerberichten intensief maar telkens wanneer we een goed weervenster van een dag of 4 a 5 aan denken te zien komen dan komt er in de loop van de week toch weer een lage druk systeem onze plannen in de war schoppen. Niet erg, want prima hier en de tijd aan onszelf maar als het eenmaal in mijn kop zit dan gaat t er niet meer uit 😉

Ok, over 3 dagen moet het kunnen! Morgen de rivier af, bij laag water onder de brug door en dan bij het volgende hoog water de drempel in de monding van de rivier over. Tja het vraagt wat planning.  We zeggen alle lieve mensen die we hier ontmoet hebben gedag maar dan, bij het binnenhalen van het laatste weerbericht voor vertrek, zien we dat het weervenster toch weer ongunstiger geworden is.

Snel hakken we de knoop door. We blijven nog even.. en haken toch nog aan bij het verjaardagsfeestje van een medezeiler waarvoor we met een aantal schepen naar de ribeira do Vascão varen.

ribeira Vascao

San Lucar Guadiana by night

Hiken rondom Vascao
Verjaardag en paasbbq


Na Pasen varen we terug naar Alcoutim, doen nog wat boodschappen en zeggen wederom gedag. En dan varen we samen met Otterspocket de rivier af naar Ayamonte. Met een tussenstopje bij Culatra gaat het met een mooi oostenwindje naar Portimão waar we een goede weerperiode voor de oversteek af zullen wachten.
Homemade!

Dag Inge en Peter, see ya later!


Net Bloomon toch?

En dan toch ineens sneller dan verwacht verandert een in eerste instantie slechter weerbeeld juist ten goede. En het ziet er steeds beter uit! Een euforisch gevoel maakt zich van ons meester. We kunnen bijna niet wachten. Maar we kunnen de tijd nog goed gebruiken voor wat laatste voorbereidingen en klusjes. De Lidl ligt vlak bij de dinghy steiger en we maken van de gelegenheid gebruik om ruim in te slaan. Eric kookt een paar dagen dubbel en de vriezer gaat aan. Zo kan hij onderweg ook lekker eten 😉 en ik ben er blij mee.. De afspraak is dat ik op zee kook en hij als we voor anker liggen.. Dat wordt alleen opwarmen dus.
Voorbereidingen in Portimao

En dan is het eindelijk zover. Een oostenwindje blaast ons snel voorbij de Portugese zuidkust. Eenmaal in het verkeersscheidingsstelsel valt de wind zoals voorspeld  een beetje weg en hijsen we de gennaker. In eerste instantie gaat dat ook lekker maar dan raakt het zeil als een soort toffeepapiertje rondom het voorstag gewikkeld. Met pijn en moeite krijgen we het ding uiteindelijk uit de knoop. Zo, die blijft de rest van de tocht in de zeilzak zitten.

Otterspocket is een uurtje voor ons vertrokken en ligt door het gedoe met de gennaker inmiddels een flink stuk voor ons. Voor we uit marifoonbereik zijn wensen we ze een goede nacht. Verder zullen we gedurende de tocht contact met ze houden per mail. Wij via de satelliet telefoon, zij via SSB radio. Fantastisch dat dat mogelijk is. Ook vinden we het heerlijk om berichtjes te ontvangen en sturen  naar het thuisfront. In de loop van de nacht zien we de Otterspocket toch varen; een klein rood lichtje ten noorden van ons maakt dat we niet alleen zijn op de oceaan want verder komen we geen schip tegen.  Er is genoeg leven, dat wel! Een klein vogeltje komt een tijdje meevaren en als het helemaal donker is lijkt het wel vuurwerk in het water. Ons kielzog licht spectaculair op door de zeevonk. We hebben het wel eerder gezien maar zo mooi als nu nog niet. Later blijkt dat er een lijn overboord gehangen heeft die een extra lang spoor achter de boot maakte! ’s Morgens vindt Eric kleine inktvisjes die op een of andere manier in het gangboord terecht gekomen zijn. Een groep dolfijnen komt ons met een bezoekje verblijden en we zien zelfs een schildpad zwemmen.

De hele tocht blijft de wind uit het noorden blazen, comfortabel tussen de 3 en 5 beaufort. We lezen, luisteren muziek en luisterboeken, eten, vissen, stellen de zeilen en windvaan af en toe bij, en slapen. De tijd vliegt gek genoeg voorbij. De zijflappen die ik voor de bimini gemaakt hebt werken zoals ik hoopte. Het zorgt voor rust doordat we uit de wind zitten  en maakt dat we ’s nachts fijn op een matrasje in de kuip kunnen liggen dutten. De tweede nacht liggen we trouwens beiden binnen. Degene die de wacht heeft met een timer om om de 20 minuten even buiten te checken. Het is zowaar ‘champagne sailing’ zoals we hoopten en ik vraag me af of dit normaal is, mazzel, of dat ons geduld ruimschoots is beloond.

Filmpje van de overtocht

Na ruim drie dagen krijgen we land in zicht en gooien het anker uit in de haven van Porto Santo. We melden ons en worden de volgende dag verwacht voor een Covid-test en na de uitslag kunnen we het eiland op. Porto Santo is het kleine zusje van Madeira, maar schijnt qua natuur heel anders te zijn. Het is slechts 42 km2 groot en heeft ca. 5000 inwoners, een 9 km lang zandstrand, een paar kleine bergen en een leuk stadje Vila Baleira. Daar lopen we Paula en João uit Lissabon tegen het lijf. We ontmoetten hen eerder op Culatra. Hij werkt als projectleider voor een groot softwarebedrijf en nu het thuiswerken in Portugal ook gestimuleerd wordt, heeft hij zijn werkplek naar Porto Santo verhuisd. Tussen de online vergaderingen lunchen we even met hen. Daarna nemen we een duik in het azuurblauwe water. De eerste ervaringen hier zijn weer super en we kijken er naar uit om het eiland verder te ontdekken.

Mareliefs,

Karin

Gezellig middagje  :)

Uitzicht vanuit het kantoor van Joao...

Voor de thuiswerkers in NL, er is nog een appartement vrij!



Nieuwe haven, nieuwe ontmoetingen, bbq op t strand











 

Reacties

  1. Fijn dat jullie zo’n rustige oversteek hebben kunnen maken.
    Eigenlijk moeten de “oversteken” voor jou ook niet te lang duren Karin, want ja … “De afspraak is dat ik op zee kook….”
    Zo groot is de vriezer vast ook weer niet. 😉

    “Net Bloomon toch?” Ja, écht wel. 👌

    Aan je gezicht te zien heeft de man van de Covid-test wel érg hard aan je haar getrokken. 😣

    Met zo’n uitzicht zou zelfs ík weer bijna terug verlangen naar een kantoorbaan.

    Dank voor wederom prachtige foto's en het meevaren bij de oversteek.
    Op naar nieuwe avonturen !!
    🍀

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, die vriezer is best groot gelukkig. En qua energieverbruik kunnen we het ook best handelen. Eric wilde een extra grote vriezer voor al die tonijnen die hij zou gaan vangen.. Nu had ie beet, en echt een joekel ook maar door onervarenheid brak het lijntje dit keer. Maar volgende keer beter!
    Dank je wel voor jullie leuke reactie!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto's behalve de foto van de Covid test, dit lijkt mij een marteling. Zo te zien heb je kefir gemaakt. Heb je een plantje? Mijn kefir gaat ook goed maak ik van korrels Het is lastig om aan een plantje te komen. Ik zag ook een pot met iets van vruchten wat is dat?
    Zo te zien is alles onder controle met de voetblessure van Eric?
    M.b.t. het verzenden van de blog wil je die ook naar mij sturen willeminameijering@gmail.com? Zelf ontvang ik de uitnodiging niet. Koos wel en stuurt zijn uitnodiging door naar mij dan kan ik de blog openen. Hij zelf kan de blog niet openen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Wilma, wat ik gemaakt had is yoghurt. Ik heb de yoghurtcultuur van kardemonpeulen gemaakt en gebruik die nu al een maand of 2. Pak volle houdbare melk en daar dan een paar lepels van de oude yoghurt in doen, schudden, in de potjes gieten en die dan 8 uur in een bak warm water laten staan. Echt heerlijk en daar dan een beetje honing en sinaasappelsap overheen. Met de voeten van Eric ook alles goed, de zooltjes hebben echt geholpen. Heb een nieuwe uitnodiging gestuurd naar willemina.. Volgens mijn had Koos wilhemina geschreven :) Groetjes Eric en Karin en we kijken uit naar jullie nieuwsbrief!!

      Verwijderen
  4. Lieve Karin en Eric,
    Wat een prachtige beelden van een ongetwijfelde mooie overtocht
    Lieve groetjes en we denken veel aan jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi Karin en Eric,

    Jullie blog leest als een heel aantrekkelijk boek. We kunnen niet wachten op de belevenissen van jullie nieuwe Hoofdstuk!

    NB: prachtige foto's en film! Ga zo door :)

    Hartelijke groet, R&I

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gastblog van Paula vanuit de Bahama's

Snowbirds

Thuis in Philadelphia

Het engeltje van Til

Thanksgiving

Thuis in Annapolis; gastblog Joris

Feest der herkenning

New York, the van Leeuwen way! Geschreven door Sascha

Winterkost

Cultuur schok