Geduld.
‘Het vermogen om rustig af te wachten’ zegt de Van Dale online. Ik geloof niet
dat ik hier in grote mate over beschik..
Het besluit is genomen. We gaan nu écht de Guadiana rivier, dit Hof
van Eden, verlaten. Om naar Porto Santo te varen hebben we vanaf de monding van
de rivier in elk geval vier dagen nodig. We bekijken de weerberichten intensief
maar telkens wanneer we een goed weervenster van een dag of 4 a 5 aan denken te
zien komen dan komt er in de loop van de week toch weer een lage druk systeem
onze plannen in de war schoppen. Niet erg, want prima hier en de tijd aan
onszelf maar als het eenmaal in mijn kop zit dan gaat t er niet meer uit 😉
Ok, over 3 dagen moet het kunnen! Morgen de rivier af, bij laag water
onder de brug door en dan bij het volgende hoog water de drempel in de monding
van de rivier over. Tja het vraagt wat planning.We zeggen alle lieve mensen die we hier
ontmoet hebben gedag maar dan, bij het binnenhalen van het laatste weerbericht voor
vertrek, zien we dat het weervenster toch weer ongunstiger geworden is.
Snel hakken we de knoop door. We blijven nog even.. en haken toch nog
aan bij het verjaardagsfeestje van een medezeiler waarvoor we met een aantal
schepen naar de ribeira do Vascão varen.
ribeira Vascao
San Lucar Guadiana by night
Hiken rondom Vascao
Verjaardag en paasbbq
Na Pasen varen we terug naar Alcoutim, doen nog wat boodschappen en zeggen wederom gedag. En dan varen we samen met Otterspocket de rivier af naar Ayamonte. Met een tussenstopje bij Culatra gaat het met een mooi oostenwindje naar Portimão waar we een goede weerperiode voor de oversteek af zullen wachten.
Homemade!
Dag Inge en Peter, see ya later!
Net Bloomon toch?
En dan toch ineens sneller dan verwacht verandert een in eerste instantie slechter weerbeeld juist ten goede. En het ziet er steeds beter uit! Een euforisch gevoel maakt zich van ons meester. We kunnen bijna niet wachten. Maar we kunnen de tijd nog goed gebruiken voor wat laatste voorbereidingen en klusjes. De Lidl ligt vlak bij de dinghy steiger en we maken van de gelegenheid gebruik om ruim in te slaan. Eric kookt een paar dagen dubbel en de vriezer gaat aan. Zo kan hij onderweg ook lekker eten 😉 en ik ben er blij mee.. De afspraak is dat ik op zee kook en hij als we voor anker liggen.. Dat wordt alleen opwarmen dus.
Voorbereidingen in Portimao
En dan is het eindelijk zover. Een oostenwindje blaast ons snel voorbij de Portugese zuidkust. Eenmaal in het verkeersscheidingsstelsel valt de wind zoals voorspeld een beetje weg en hijsen we de gennaker. In eerste instantie gaat dat ook lekker maar dan raakt het zeil als een soort toffeepapiertje rondom het voorstag gewikkeld. Met pijn en moeite krijgen we het ding uiteindelijk uit de knoop. Zo, die blijft de rest van de tocht in de zeilzak zitten.
Otterspocket is een uurtje voor ons vertrokken en ligt door het gedoe met de gennaker inmiddels een flink stuk voor ons. Voor we uit marifoonbereik zijn wensen we ze een goede nacht. Verder zullen we gedurende de tocht contact met ze houden per mail. Wij via de satelliet telefoon, zij via SSB radio. Fantastisch dat dat mogelijk is. Ook vinden we het heerlijk om berichtjes te ontvangen en sturen naar het thuisfront. In de loop van de nacht zien we de Otterspocket toch varen; een klein rood lichtje ten noorden van ons maakt dat we niet alleen zijn op de oceaan want verder komen we geen schip tegen. Er is genoeg leven, dat wel! Een klein vogeltje komt een tijdje meevaren en als het helemaal donker is lijkt het wel vuurwerk in het water. Ons kielzog licht spectaculair op door de zeevonk. We hebben het wel eerder gezien maar zo mooi als nu nog niet. Later blijkt dat er een lijn overboord gehangen heeft die een extra lang spoor achter de boot maakte! ’s Morgens vindt Eric kleine inktvisjes die op een of andere manier in het gangboord terecht gekomen zijn. Een groep dolfijnen komt ons met een bezoekje verblijden en we zien zelfs een schildpad zwemmen.
De hele tocht blijft de wind uit het noorden blazen, comfortabel tussen de 3 en 5 beaufort. We lezen, luisteren muziek en luisterboeken, eten, vissen, stellen de zeilen en windvaan af en toe bij, en slapen. De tijd vliegt gek genoeg voorbij. De zijflappen die ik voor de bimini gemaakt hebt werken zoals ik hoopte. Het zorgt voor rust doordat we uit de wind zitten en maakt dat we ’s nachts fijn op een matrasje in de kuip kunnen liggen dutten. De tweede nacht liggen we trouwens beiden binnen. Degene die de wacht heeft met een timer om om de 20 minuten even buiten te checken. Het is zowaar ‘champagne sailing’ zoals we hoopten en ik vraag me af of dit normaal is, mazzel, of dat ons geduld ruimschoots is beloond.
Filmpje van de overtocht
Na ruim drie dagen krijgen we land in zicht en gooien het anker uit in de haven van Porto Santo. We melden ons en worden de volgende dag verwacht voor een Covid-test en na de uitslag kunnen we het eiland op. Porto Santo is het kleine zusje van Madeira, maar schijnt qua natuur heel anders te zijn. Het is slechts 42 km2 groot en heeft ca. 5000 inwoners, een 9 km lang zandstrand, een paar kleine bergen en een leuk stadje Vila Baleira. Daar lopen we Paula en João uit Lissabon tegen het lijf. We ontmoetten hen eerder op Culatra. Hij werkt als projectleider voor een groot softwarebedrijf en nu het thuiswerken in Portugal ook gestimuleerd wordt, heeft hij zijn werkplek naar Porto Santo verhuisd. Tussen de online vergaderingen lunchen we even met hen. Daarna nemen we een duik in het azuurblauwe water. De eerste ervaringen hier zijn weer super en we kijken er naar uit om het eiland verder te ontdekken.
Mareliefs,
Karin
Gezellig middagje :)
Uitzicht vanuit het kantoor van Joao...
Voor de thuiswerkers in NL, er is nog een appartement vrij!
Nieuwe haven, nieuwe ontmoetingen, bbq op t strand
Fijn dat jullie zo’n rustige oversteek hebben kunnen maken. Eigenlijk moeten de “oversteken” voor jou ook niet te lang duren Karin, want ja … “De afspraak is dat ik op zee kook….” Zo groot is de vriezer vast ook weer niet. 😉
“Net Bloomon toch?” Ja, écht wel. 👌
Aan je gezicht te zien heeft de man van de Covid-test wel érg hard aan je haar getrokken. 😣
Met zo’n uitzicht zou zelfs ík weer bijna terug verlangen naar een kantoorbaan.
Dank voor wederom prachtige foto's en het meevaren bij de oversteek. Op naar nieuwe avonturen !! 🍀
Nou, die vriezer is best groot gelukkig. En qua energieverbruik kunnen we het ook best handelen. Eric wilde een extra grote vriezer voor al die tonijnen die hij zou gaan vangen.. Nu had ie beet, en echt een joekel ook maar door onervarenheid brak het lijntje dit keer. Maar volgende keer beter! Dank je wel voor jullie leuke reactie!!
Prachtige foto's behalve de foto van de Covid test, dit lijkt mij een marteling. Zo te zien heb je kefir gemaakt. Heb je een plantje? Mijn kefir gaat ook goed maak ik van korrels Het is lastig om aan een plantje te komen. Ik zag ook een pot met iets van vruchten wat is dat? Zo te zien is alles onder controle met de voetblessure van Eric? M.b.t. het verzenden van de blog wil je die ook naar mij sturen willeminameijering@gmail.com? Zelf ontvang ik de uitnodiging niet. Koos wel en stuurt zijn uitnodiging door naar mij dan kan ik de blog openen. Hij zelf kan de blog niet openen.
Hoi Wilma, wat ik gemaakt had is yoghurt. Ik heb de yoghurtcultuur van kardemonpeulen gemaakt en gebruik die nu al een maand of 2. Pak volle houdbare melk en daar dan een paar lepels van de oude yoghurt in doen, schudden, in de potjes gieten en die dan 8 uur in een bak warm water laten staan. Echt heerlijk en daar dan een beetje honing en sinaasappelsap overheen. Met de voeten van Eric ook alles goed, de zooltjes hebben echt geholpen. Heb een nieuwe uitnodiging gestuurd naar willemina.. Volgens mijn had Koos wilhemina geschreven :) Groetjes Eric en Karin en we kijken uit naar jullie nieuwsbrief!!
We vertrekken naar de Bahama’s. Naar Karin en Eric, onze lieve vrienden waar we in 1992 al mee rondzeilden in Griekenland. Even relaxen na een hectische periode, en heel last minute geboekt. Tijdens de voorbereidingen op deze reis krijgen we lijstjes van Karin wat we mee moeten nemen uit Nederland: koffiefilters, borrelnoten, drop, stekkertjes en er wordt een broodrooster, duikbril en een onderdeel voor de motor bij ons thuis bezorgd. Op Schiphol nog even een paar liter whiskey kopen en daar gaan we. In Atlanta overstappen, langs de security, stress…. En de whiskey weer inleveren. Deze douanier zal nu wel dronken zijn! Zo balen! Achteraf bleek dat Karin nog graag iets had willen laten bezorgen in Zutphen, een toy aangeprezen door Heleen van Royen. Maar ja,… om mij nu aan de douane uit te laten leggen wat het precies was en voor wie vond ze dan ook wel een beetje te……Pfff…geluk zit in een klein hoekje. Nu en toen... Eric zit op het strand klaar om ons op te halen met de bijboot, wa...
Waar ze haar vandaan heeft dat weet ik eigenlijk niet en kan ik haar helaas niet meer vragen. Een examen, sollicitatiegesprek, gebroken hart of een spannend doktersbezoek; steevast zette mijn moeder haar engeltje ‘aan’ als een van haar kleinzoons of wij wat extra steun of bescherming nodig hadden. Afgelopen oktober verhuisde het engeltje in mijn koffer vanuit Nederland mee naar de boot. Je weet maar nooit wanneer er een beetje extra bovennatuurlijke steun welkom is 😉 En nu staar ik zélf naar de langzame overgang van rood naar blauw naar paars van het kitscherige ledlampje. Een week geleden maakten we eindelijk los. Na zes weken in de comfortabele marina in Hilton Head begon ons varende leventje weer. Doel: kerst in St. Augustine, Florida, de oudste stad van de VS. En daarna door naar de Bahama's. We kiezen voor de binnendoor route via Georgia en het blijkt een van de mooiste stukken van de Intercoastal Waterway tot nu toe te zijn. Onderweg worden we opgeroepen door een boo...
Marelief dobbert zachtjes op het bijna lichtgevende turquoise water. Ik doe mijn snorkel op en spring voor de zoveelste keer van het zwemplateau. Direct achter de boot is het diep donkerblauw en begint onze achtertuin, een steile koraalwand die van 10 tot ca. 30 meter diepte gaat. Duiken? Nee. Die kennis is echt weggezakt en de herinneringen aan een paar enge momenten tijdens onze duiklessen jaren geleden zijn nog steeds te sterk. Ik vind het heerlijk om relaxed met mijn snorkel aan de oppervlakte te drijven in onze ‘voortuin’, het ondiepere stuk water dat Marelief scheidt van de kade. Onder de boot zwemmen grote scholen sergeant majoors die de aangroei van onze boot af eten. Ik flipper iets verder naar een ondiep stuk koraal bij de kant. Ik begin de vissen te herkennen… De prachtige blauwe doktersvissen, de nieuwsgierige Franse keizervis, de slangachtige trompetvissen die verticaal in het water hangen. Mijn favoriete visje, een eenzaam koraaljuweeltje, blauw met lichtgevende lich...
‘Nee, niet weer he’ zucht Eric vermoeid. Hij heeft er echt genoeg van dat mijn grote teen midden in de nacht in zijn oor prikt. Het is niet zo spannend als jullie wellicht denken, het is gewoon de schuld van de stevige wind die hier altijd staat! Diezelfde wind die ons begin juni in no time van Bonaire via Klein Curacao naar Curacao blaast. Wouter is weer twee heerlijke weken bij ons op bezoek en zeilt ook met ons mee! Fijn! Daar is ie weer!! Aankomst rond borreltijd dus meteen door naar Karels bar. We huren een auto en laten Wouter onze favoriete plekken op Bonaire zien. Boven: en dan is het tijd om afscheid te nemen van Bonaire. Wat hebben we hier een heerlijke tijd gehad! Onder: gelukkig hoeven we van Wouter nog geen afscheid te nemen. Samen varen we eerst naar Klein Curaçao en dan naar Curaçao. Willemstad en Daaibooi Na zijn vertrek geven we ons over aan de gezelligheid van het zeilersdorp op het Spaanse Water. Inmiddels liggen er meer dan 100 boten voor anker d...
Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, Tenerife, Kaap-Verdie, Martinique en de Domicaanse Republiek. In mijn gedachten vormen ze een denkbeeldige lijn waarlangs een zaadje van vriendschap werd geplant en opbloeide. Vanaf die eerste ontmoeting op een steiger in Gran Tarajal tot weer een afscheid vorig jaar in Luperon. Een lijn niet alleen van zeilavonturen maar ook een lijn van het geven van hulp, het delen van maaltijden, levensverhalen, af en toe felle discussies en hun zoektocht naar een plek om zich te vestigen. En nu gaan we elkaar opnieuw zien op de plek die zij uitgekozen hebben om te gaan wonen! Bij het binnenvaren van de hoge, groene en besloten baai van Luperon worden we overvallen door de tropische warmte. Ook al zijn de Bahama’s lekker warm, dit zijn we niet meer gewend. Gek toch hoe op zo’n korte afstand het klimaat door de grootte en de hoogte van het eiland (Hispanola waar ook Haiti op ligt) zo anders kan zijn. Binnen is het bloedheet omdat alle ramen tijd...
Het is weer tijd voor een welverdiende zeilpauze! Hoewel we nog lang niet klaar zijn met ons zwervende bestaan, voelen we de behoefte om even stil te staan en tijd door te brengen met familie en vrienden in Nederland. Vooral willen we onze prachtige kleindochter Lucy eindelijk in de armen sluiten! Bovendien stijgen de temperaturen op Curaçao de komende maanden en beperkt het orkaanseizoen onze zeilmogelijkheden. Dus we laten de Marelief veilig achter op Curaçao, en vliegen half juli naar Pennsylvania. Naar Lucy, en naar de kersverse pappa en mamma. Zoals waarschijnlijk elke opa en oma zeggen: wat een feest! Wat een heerlijk, vrolijk en lief meisje. Lucy trekt mijn blik als een magneet naar zich toe; ik kan mijn ogen niet van haar afhouden! Het besef dat we niet in de buurt wonen en over een week weer weg zijn maakt nog eens extra dat ik elk moment in mijn geheugen wil griffen. Wat een rijkdom! Ik kon geen keuze maken uit de vele foto's die we gemaakt hebben. Daarom nog veel ...
Lauw water spat tegen mijn benen terwijl we over de golven stuiteren. Ondanks de duisternis verlicht de maan het water genoeg om op ondiepe plekken de bodem te kunnen zien. Ik zit met mijn rug naar de boeg, gehuld in een oliejas over mijn bikini, met de capuchon over mijn hoofd getrokken. Een leuke outfit voor een avondje uit toch? Het water deert mij niet, maar Eric krijgt de volle lauwe douche in zijn gezicht en heeft last van zout in zijn ogen. Hij stuurt onze dinghy met topsnelheid naar de andere kant van de uitgestrekte baai, terwijl de groep ankerlichtjes waar we vandaan komen steeds kleiner wordt. Bijna vierhonderd boten liggen hier nu, hoorden we vanmorgen op het scheepsradionet dat elke ochtend om 8 uur precies start voor en door de bootbewoners die hier aanwezig zijn. Het duurt ruim een uur en tijdens deze sessie wordt van alles besproken: wie er zijn aangekomen of vertrekken, allerhande activiteiten, wie iets nodig heeft of juist over heeft. Georgetown is dé plek waar ...
Langzaam zwemmen we langs het strand. Om de boot durf ik niet meer goed door de haaien die we eerder bij naburige eilandjes gespot hebben..🙈 We hebben het verdiend vinden we😀. Twee broden gebakken en gekookt voor drie dagen op zee voordat we de prachtige Bahama’s morgen gaan verlaten. Nu even afkoelen. En in gedachten passeren de afgelopen weken de revu . Wist je dat de Bahama’s uit meer dan 700 eilanden en meer dan 2000 koraalriffen bestaan? En verspreid over een gebied zo groot als Duitsland of Florida? Van deze 700 eilanden hebben er maar ongeveer 30 dorpen of nederzettingen. Geen wonder dus dat we vaak voor anker liggen bij een onbewoond eiland. Tot nu toe was dat steeds op een paar uur varen van een nederzetting. Maar nu zijn we in een gebied verder van de bewoonde wereld. De Jumentos cays, een serie kleine eilandjes in het meest zuidoostelijke deel van de Great Bahama bank. Op maar zo’n 100 kilometer verwijderd van Cuba. De waarsch...
Gierende remmen. Een rij auto’s aan de overkant van de straat komt tot stilstand. Het raampje van de eerste auto draait open. ‘Do you want a ride to the harbor? Hop in!’ wordt ons toegeroepen. Het accent is onmiskenbaar zuidelijker en de straat waar we lopen is omzoomd met palmen. Maar het is koud. IJskoud. Dat vindt onze lift-aanbiedster ook. In déze kou kun je toch echt niet teruglopen naar de haven. En met een rugzak met boodschappen moet je eigenlijk zo ie zo niet lopen 😊 Maar we zijn er blij mee, met dit warme spontane gebaar dat we al zo vaak hier in de VS ondervonden hebben. We dachten dat we ervan af waren. De kou die ons teisterde sinds ons vertrek uit Philadelphia. Steeds nieuwe lagen kleding kwamen erbij. De dikke wollen vesten die ik al een paar keer bijna had weg gedaan omdat ze zoveel ruimte innemen en we ze toch nooit gebruiken. Zeilpakken en laarzen die we echt voor het eerst sinds ons vertrek uit Nederland aan hebben gedaan. Maar de bomen in Chesapeak...
Slaapdronken stommel ik de trap op naar de kuip. Drie uur ’s nachts en tijd voor mijn wacht. Het was heerlijk rustig beneden. Weinig wind maar net genoeg om te kunnen zeilen en gewoon stabiel in bed te liggen en weg te dommelen met het geluid van zachtjes kabbelend water tegen de romp. Eric neemt zijn wacht en de koers met me door. Oef.. dat valt tegen! Ik wist dat we niet zo snel gingen maar we hebben per saldo in de afgelopen 3 uur maar 6 zeemijlen afgelegd. Van de Ragged islands /Bahama’s naar Luperon op de Dominicaanse republiek is het in een rechtstreekse lijn ca. 310 zeemijlen richting het zuidoosten. De richting waar de wind op deze breedte meestal met een flinke kracht vandaan komt. Dat betekent dus vaak kruisen; zigzaggend zeilen, in hoeken van bij voorkeur niet minder dan 90 graden naar ons doel. En nu kijk ik niet naar een mooie rechte hoek maar naar een scherpe punt. Dat schiet niet op… Amerikanen noemen de route van de VS via de Bahama’s, Dominicaanse Re...
Fijn dat jullie zo’n rustige oversteek hebben kunnen maken.
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk moeten de “oversteken” voor jou ook niet te lang duren Karin, want ja … “De afspraak is dat ik op zee kook….”
Zo groot is de vriezer vast ook weer niet. 😉
“Net Bloomon toch?” Ja, écht wel. 👌
Aan je gezicht te zien heeft de man van de Covid-test wel érg hard aan je haar getrokken. 😣
Met zo’n uitzicht zou zelfs ík weer bijna terug verlangen naar een kantoorbaan.
Dank voor wederom prachtige foto's en het meevaren bij de oversteek.
Op naar nieuwe avonturen !!
🍀
Nou, die vriezer is best groot gelukkig. En qua energieverbruik kunnen we het ook best handelen. Eric wilde een extra grote vriezer voor al die tonijnen die hij zou gaan vangen.. Nu had ie beet, en echt een joekel ook maar door onervarenheid brak het lijntje dit keer. Maar volgende keer beter!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor jullie leuke reactie!!
Prachtige foto's behalve de foto van de Covid test, dit lijkt mij een marteling. Zo te zien heb je kefir gemaakt. Heb je een plantje? Mijn kefir gaat ook goed maak ik van korrels Het is lastig om aan een plantje te komen. Ik zag ook een pot met iets van vruchten wat is dat?
BeantwoordenVerwijderenZo te zien is alles onder controle met de voetblessure van Eric?
M.b.t. het verzenden van de blog wil je die ook naar mij sturen willeminameijering@gmail.com? Zelf ontvang ik de uitnodiging niet. Koos wel en stuurt zijn uitnodiging door naar mij dan kan ik de blog openen. Hij zelf kan de blog niet openen.
Hoi Wilma, wat ik gemaakt had is yoghurt. Ik heb de yoghurtcultuur van kardemonpeulen gemaakt en gebruik die nu al een maand of 2. Pak volle houdbare melk en daar dan een paar lepels van de oude yoghurt in doen, schudden, in de potjes gieten en die dan 8 uur in een bak warm water laten staan. Echt heerlijk en daar dan een beetje honing en sinaasappelsap overheen. Met de voeten van Eric ook alles goed, de zooltjes hebben echt geholpen. Heb een nieuwe uitnodiging gestuurd naar willemina.. Volgens mijn had Koos wilhemina geschreven :) Groetjes Eric en Karin en we kijken uit naar jullie nieuwsbrief!!
VerwijderenLieve Karin en Eric,
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtige beelden van een ongetwijfelde mooie overtocht
Lieve groetjes en we denken veel aan jullie.
Dank je wel Marlike en Henk!
VerwijderenHi Karin en Eric,
BeantwoordenVerwijderenJullie blog leest als een heel aantrekkelijk boek. We kunnen niet wachten op de belevenissen van jullie nieuwe Hoofdstuk!
NB: prachtige foto's en film! Ga zo door :)
Hartelijke groet, R&I